Екипе ЈКП БВК раде на успостављању поновног снабдевања водом у делу насеља Железник
,

После квара на цевоводу, због могуће контаминације, у Улици двадесетдеветог новембра у насељу Железник, ЈКП „Београдски водовод и канализација“ обуставило је снабдевање потрошача водом.

Екипе ЈКП БВК отклониле су квар на цевоводу и извршиле све неопходне активности на уградњи затварачке опреме и хидранта потребног за испирање уличне водоводне мреже. У току је процес дезинфекције и испирања цевовода.

Тек након темељног испирања водоводне мреже и добијања резултата анализа физичко-хемијске и бактериолошке исправности воде, стећи ће се услови за наставак уредног снабдевања водом.

Потрошачи у Улици двадесетдеветог новембра ће правовремено бити обавештени о томе када могу да почну да користе воду и за које намене.

До успостављања уредног снабдевања водом, на овој локацији ће бити постављен довољан број ауто-цистерни са пијаћом водом за најнужније потребе.

Молимо потрошаче овог дела насеља Железник за стрпљење и разумевање и извињавамо им се због неугодности.

Здравље потрошача и сигурност снабдевања водом нам је на првом месту.

Реконструкција водоводне мреже у делу насеља Умка
,

У насељу Умка почиње реконструкција водоводне мреже, у дужини од око 750 метара.
Становници овог насеља општине Чукарица добиће нове полиетиленске водоводне цеви пречника 110 милиметара уместо старих азбестно-цементних.
Улице у којима се изводе радови су: Милана Вуковића, Дан борца, Воје Вујасиновића и Мике Ћурчића.

Рок за завршетак реконструкције је почетак септембра 2024. године.

Нова водоводна мрежа у Улици Сање Живановића
,

Станари општине Савски венац добиће реконструисану водоводну мрежу у Улици Сање Живановића, у дужини од 640 метара.

Предвиђена је замена ливено-гвозденог цевовода пречника 80 милиметара новим дуктилним цевоводом пречника 150 милиметара.

Реконструкцијом цевовода биће обезбеђено боље водоснабдевање већим протоком воде у систему.

Радови су почели у уторак, 25.6.2024. године, а планирани рок за завршетак је средина јануара 2025. године.

Од поноћи без воде већи део Земуна и Новог Београда

Због планираних радова на водоводној мрежи на општинама Земун и Нови Београд, у среду 26.06.2024. године од 00.00 до 18.00 сати, доћи ће до умањења притиска и прекида у водоснабдевању код потрошача у следећим насељима и улицама:

Насеља и улице које остају без воде

  • Војни пут 1,
  • Војни пут 2,
  • Алтина,
  • Нова Галеника,
  • Насеље за припаднике служби безбедности,
  • Индустријска зона, потрошачи и насеља уз Батајнички друм,
  • Индустријска зона и потрошачи уз ауто-пут за Нови Сад,
  • Батајница,
  • Земун Поље,
  • Шангај,
  • Бусије
  • Угриновци,
  • Плави хоризонти,
  • Део ауто-пута за Загреб око „Грмеча“ и „Икарбуса“,
  • Баланичка,
  • Мегарска,
  • Преконошка и
  • Радавачка улица.

Насеља и улице са умањеним притиском и прекидима у водоснабдевању

Блок оивичен следећим улицама:

  • Спољном магистралном тангентом од пруге до Пупиновог моста,
  • Прегревицом,
  • Новоградском,
  • Ђорђа Пантелића,
  • Др Недељка Ерцеговца,
  • Грмечком,
  • Лешниковом,
  • Ораховог листа и
  • Делом пруге од Спољне магистралне тангенте до Улице ораховог листа.

За најнужније потребе за пијаћом водом обезбеђене су ауто-цистерне.

Молимо потрошаче да припреме неопходну залиху воде за пиће и основне потребе.

За све додатне информације потрошачи се могу обратити Сервисном центру Града Београда на број 11-0-11 или на бесплатни број телефона за све позиве из фиксне телефоније 0800 11-00-11.

Молба Београђанима да рационално користе воду за пиће
,

С обзиром на то да се налазимо у периоду са изузетно високим дневним температурама ваздуха када је потреба за водом знатно повећана, апелујемо на све суграђане да савесним и одговорним понашањем, рационално и наменски користе воду из градског водовода. На тај начин биће омогућено да сви Београђани имaју дoвoљнo вoдe на славинама онда када им је најпотребнија, као и да се oчувa систeм снабдевања водом.

ЈКП „Београдски водовод и канализација“ је и ове године обавило све неопходне припремне радове како би спремно дочекало летњи период. У протеклим данима водоводни систем је био стабилан, а ангажовањем свих изворишних, производних и дистрибутивних капацитета oбeзбeђено је довољно пијаће воде за све потрошаче у Београду.

Подсећамо дa сe вoдa из систeмa градског вoдoвoдa првенствено користи зa пиће, припрeмање хрaнe, као и за oдржaвaњe личнe и хигијене дoмaћинствa.

Београдски водовод има разумевања за повећану потребу потрошача за водом током лета, али активности као што су: наводњавање пољопривредних и заливање зелених површина, пуњење индивидуалних резервоара, бунара и базена, поливање и хлађење плочника, тераса и дворишта, прање возила, злоупотреба хидраната, представљају ненаменску и нерационалну потрошњу воде за пиће.

Београђани пију воду проверено доброг квалитета
,

Контрола квалитета воде из београдског водоводног система

У Београдском водоводу велика пажња посвећује се контроли квалитета воде, због њеног значаја за здравље свих Београђана. Проверавање квалитета основне животне намирице за пиће, припремање хране и обављање основних хигијенских потреба људи велика је одговорност и обавеза коју свакодневно обавља и испуњава наше Предузеће. У Водоводу се од самих почетака будно прати квалитет воде, а за протеклих 130 година није забележена ни једна хидрична епидемија. Вода из београдског водоводног система је хигијенски исправна и здравствено безбедна и задовољава све услове Правилника о хигијенској исправности воде за пиће, који је усаглашен са  релевантним међународним стандардима.

Контрола квалитета воде за пиће у Београдском водоводу је вишестепена и веома ригорозна. Први степен контроле квалитета воде обавља се у погонским лабораторијама, непрекидно 24 сата, где се врше анализе основних физичко-хемијских и биолошких параметара. Други ниво контроле врши се у Служби санитарне контроле воде ЈКП БВК где се раде физичко-хемијска, микробиолошка и биолошка испитивања квалитета воде. Контролом су обухваћени узорци пијаће воде са свих производних погона, из резервоара београдског водоводног система и са славина потрошача, као и узорци сирове воде која долази на прераду. Узорци воде који долазе са производних погона се контролишу свакодневно, из резервоара једном недељно, а са славина потрошача анализира се око 100 узорака недељно, према одређеном плану. На подручју Београда дефинисали смо око 170 точећих места која се контролишу по два пута месечно. Редовна и систематска контрола воде за пиће врши се и на 186 јавних чесама које се водом снабдевају из београдског водоводног система, у периоду њиховог рада, од априла до октобра месеца.

Упоредо са контролом квалитета воде која се обавља у Београдском водоводу, трећи степен јавноздравствене контроле воде се обавља у Градском заводу за јавно здравље Београд. Поред тога, све етапе прераде, дистрибуције и квалитета воде за пиће су под сталним надзором надлежне санитарне инспекције Министарства здравља.

Стручне службе Београдског водовода задужене за квалитет воде одговорно поручују Београђанима да је наша чесмовача потпуно безбедна за пиће, има оптимални минерални састав и као таква погодна је за свакодневну употребу и све намене.

Обратите пажњу на лажно представљање

Напомињемо да су се Београдском водоводу обраћали суграђани који су пријавили да су уочене особе које се лажно представљају као радници нашег предузећа. Ове особе су се најављивале телефоном и суграђанима неовлашћено нудиле услугу провере квалитета воде на чесмама. По узимању узорака воде и помоћу хемијских средстава показивали су грађанима како је вода неисправна, а потом нудили разне уређаје за филтрацију воде који коштају више стотина евра.

Упозоравамо суграђане да такве особе не пуштају у своје станове и не ступају у контакт са њима. Такође, апелујемо на грађане да не наседају на овакве дезинформације, да не троше непотребно новац, јер је вода из Београдског водовода санитарно-хигијенски у потпуности исправна и није јој потребна додатна филтрација.

ЈКП „Београдски водовод и канализација“ одржава искључиво уличну мрежу и радници нашег предузећа не врше интервенције по становима. Узорковање воде се врши искључиво по пријави грађана и у договору са њима. Такође, радници нашег предузећа увек имају видно обележене службене униформе, легитимације и користе возила са знаком ЈКП БВК.

Одговор на недоумице грађана у вези са квалитетом пијаће воде

Неке грађане брине зашто је вода на славинама понекад беличаста и да ли то значи да у њој има више хлора. Грађани се такође питају и зашто је вода понекад замућена и жућкаста, а често имају дилему и о тврдоћи воде са чесме. У рекламама појединих произвођача кућне хемије можемо да чујемо да је вода из водовода тврда и да због тога грађани имају каменац у веш-машинама. После таквих изјава многи грађани се питају да ли је онда и добра за пиће и припремање хране.

Лако је утврдити праву истину о исправности воде и одгонетнути недоумице. Грађанима само треба појаснити неке појаве и процесе, а закључак на крају могу да донесу и сами.

Под „белом водом“ подразумева се вода у којој има ваздуха у виду мехурића. Мехурићи излазе из чаше воде за тридесетак секунди, тако да се вода потпуно избистри. Узрок појаве „беле воде“ могу да буду неисправне кућне инсталације, које усисавају ваздух. Заблуда је да беличаста боја воде долази од хлора. Присуство хлора се не може видети голим оком, већ само установити хемијском анализом.

Понекад се догоди да вода на славинама потрошача буде замућена. При свaкoм успoстaвљaњу снaбдeвaњa вoдoм зa пићe, нaкoн прeкидa дoлaзи дo прoлaзнe пojaвe бoje и мутнoћe. Oвa пojaвa је услoвљeнa нaглим прoдoрoм вoдe пoд притискoм у цeви (такозвани хидрaулички удaр) и пoкрeтaњeм тaлoгa у цeвимa, штo рeзултуje пoмeнутим прoмeнaмa изглeдa вoдe. Taлoг је пo свojoj прирoди oксид гвoжђa, бeз вeћeг здрaвствeнoг знaчaja. Oвa нeжeљeнa пojaвa сe прeвaзилaзи испирaњeм цeви, oднoснo oтвaрaњeм слaвинa и испуштaњeм вoдe у срeдњe jaкoм млaзу, свe дo трeнуткa кaдa вoдa дoбиje свoje уoбичajeнe кaрaктeристикe. Сличнa ситуaциja сe дeшaвa и кoд дужeг нeкoришћeњa вoдe. Вoдa кoja дужe стojи у цeвимa сe прeбojaвa oксидимa гвoжђa и дoбиja кaрaктeристичну жућкaсту бojу и пoстaje мутнa. И у oвoм случajу је нeoпхoднo испуштaњe вoдe, свe дoк вoдa нe пoприми свoje уoбичajeнe кaрaктeристикe. У неким случајевима, ако је то потребно, стручне службе Београдског водовода врше улично испирање водоводне мреже.

Када је у питању тврдоћа – вода у Београдском водоводу је умерено тврда. Тврдоћа воде указује на присуство минерала калцијума и магнезијума у води. Минерали којих има у води су неопходни за људски организам. До концентровања и таложења соли из воде, односно до појаве каменца, долази искључиво загревањем воде преко 70 степени.

Све претходно наведене чињенице указују на то да нема потребе за сумњом у квалитет и исправност воде за пиће из Београдског водовода. Поново наглашавамо да је вода за пиће из Београдског водовода хигијенски исправна и здравствено безбедна и да јој нису потребни додатни третмани.

Дератизација канализационе мреже на територији општина Вождовац, Савски венац, Стари град и Врачар
,

ЈКП „Београдски водовод и канализација“ ће у наредном периоду спроводити редовну акцију дератизације шахтова канализационе мреже у сарадњи са Заводом за биоциде и медицинску екологију, који је референтна здравствена установа Републике Србије овлашћена за обављање послова дезинфекције, дезинсекције и дератизације.

Завод за биоциде и медицинску екологију ће до краја јула 2024. године обавља дератизацију канализационе мреже на територији општина Вождовац, Савски венац, Стари град и Врачар.

Завод за биоциде и медицинску екологију дератизацију канализационе мреже обавља препаратом (родентицид) који је безбедан по здравље људи и животиња и регистрован је од стране надлежног Министарства.

Препарат се поставља у канализациони шахт кроз отвор на поклопцу. На поклопцима са мањим отворима, дешава се да на рубу остаје мала количина препарата у виду ситних честица и прашине. Ови остаци нису довољни да изазову последице по здравље људи и животиња (само велика количина препарата може да буде опасна).

И поред тога, сви оперативни техничари Завода који обављају дератизацију канализационе мреже имају задатак да и остатке препарата очисте приликом постављања у канализациони шахт.

Канализациона мрежа представља идеално станиште за раст и размножавање глодара. Из тог разлога је неопходно редовно спровођење дератизације канализационе мреже у циљу смањења популације пацова и спречавања појаве заразних болести у хуманој популацији.

ЈКП „Београдски водовод и канализација“ ће убудуће на сајту Предузећа обавештавати јавност на којим општинама и у ком периоду ће се спроводити дератизација канализационе мреже. Возила и оператери Завода за биоциде и медицинску екологију ће бити видно обележени.

Велико затварање воде на општини Земун

Због стављања у функцију новоположеног цевовода на општини Земун, од четвртка 06.06.2024. године у 23.59 сати до петка 07.06.2024. године у 20.00 сати, доћи ће до умањења притиска и прекида у водоснабдевању код потрошача у следећим насељима и улицама:

Насеља и улице које остају без воде

  • Војни пут 1,
  • Војни пут 2,
  • Алтина,
  • Нова Галеника,
  • Насеље за припаднике служби безбедности,
  • Индустријска зона, потрошачи и насеља уз Батајнички друм,
  • Индустријска зона и потрошачи уз ауто-пут за Нови Сад,
  • Батајница,
  • Земун Поље,
  • Шангај,
  • Бусије и
  • Угриновци.

Насеља и улице са умањеним притиском и прекидима у водоснабдевању

Блок оивичен следећим улицама:

  • Спољном магистралном тангентом од пруге до Пупиновог моста,
  • Прегревицом,
  • Новоградском,
  • Ђорђа Пантелића,
  • Др Недељка Ерцеговца,
  • Грмечком,
  • Лешниковом,
  • Ораховог листа и
  • Делом пруге од Спољне магистралне тангенте до Улице ораховог листа.

За најнужније потребе за пијаћом водом обезбеђене су ауто-цистерне.

Распоред ауто-цистерни за најнужније потребе за пијаћом водом

  • Угриновачка, Централна пошта,
  • Ђорђа Чутуковића, Пекара (2 возила),
  • Земунска, Добановци, вртић,
  • Алтина – вртић „Милица“, Добановачки пут,
  • Алтина – вртић „Лазар“, Добановачки пут 81 (код цркве),
  • Алтина ОШ „Сава Шумановић“, Добановачки пут,
  • Нова Галеника вртић „Веверица“, Сестара Страин,
  • Нова Галеника ПУ „Симе Милошевић“, Пачија школа, Михајла Вукше,
  • Нова Галеника ОШ „Михајло Пупин“, Емилије Јакшић 27,
  • Нова Галеника Амбуланта, Момчила Радивојевића,
  • Насеље за припаднике службе безбедности, Дунавских вирова у средини насеља,
  • Батајница ОШ „Митраљета“, Далматинске Загоре,
  • Батајница ОШ „Бранко Радичевић“, Браће Михајловић Трипић,
  • Батајница ОШ „Бошко Пинки“, Пуковника Миленка Павловића 7а,
  • Батајница вртић „Петар пан“, Пуковника Миленка Павловића 136 б,
  • Батајница вртић „Чворак“, Далматинске Загоре,
  • Батајница – Дом здравља, Јована Бранковића,
  • Зенун поље, вртић „Буба Мара“, Браће Крњешевац,
  • Земун поље, ОШ „Илија Бирчанин“,
  • Земун поље, Дом здравља, Емилија Финција,
  • Бусије ОШ „Бранко Радичевић“, Моровићких шума,
  • Насеље Шангај,
  • Угриновци – вртић „Рода“, Београдска,
  • Угриновци ОШ „Станко Марић“, Сремачка,
  • Индустријска зона уз аутопут за Нови сад (код Лидла),
  • Индустријска зона и потрошачи уз Батајнички друм,
  • Насеље 13 мај – вртић,
  • Насеље 13 мај – САЈ,
  • Батајнички друм вртић „Оаза“, бивша Електро индустрија,
  • Војни пут 1,
  • Војни пут 2,
  • Саобраћајна школа у Земуну,
  • Добановци – ОШ „Стеван Сремац“, Мaрашала Тита.

Молимо потрошаче да припреме неопходну залиху воде за пиће и основне потребе.

За све додатне информације потрошачи се могу обратити Сервисном центру Града Београда на број 11-0-11 или на бесплатни број телефона за све позиве из фиксне телефоније 0800 11-00-11, а информације о планираним радовима и кваровима на мрежи могу се потражити и на нашој веб адреси www.bvk.rs.