Решавање проблема снабдевања водом насеља Средњи Крај и Караула

ЈКП „Београдски водовод и канализација“ у среду, 24.07.2024. године започиње радове на полагању цевовода пречника 200 милиметара у дужини од преко 200 метара у Улици Миодрага Вуковића.

Овај цевовод представља појачање у дистрибуцији нове количине воде према насељима Средњи Крај и Караула.

Овиме ће се обезбедити додатне количине воде за блок улица: Милосава Ивковића, Светозара Маринковића Зарета, Лазара Јанковића, Средњокрајску, као и за све бочне улице у односу на наведене.

Такође, почињу радови на појачању објекта хидрофорске станице Средњи Крај.

Паралелно са овим радовима изводи се и реконструкција пумпне станице, уградњом нових пумпи и пратеће електромашинске опреме.

ЈКП „Београдски водовод и канализација“ је у претходном периоду препознало проблеме у снабдевању водом потрошача у насељима Средњи Крај и Караула и приступило њиховом хитном решавању.

Поправка квара на ауто-путу за Нови Сад

Због поправке квара на водоводној мрежи пречника 1000 милиметара на ауто-путу за Нови Сад до 20 часова без воде ће бити насеља: Нова Галеника, Алтина, Земун поље, Батајница, Шангај, Бусије, Угриновци и Добановци.

Екипе ЈКП „Београдски водовод и канализација“ су на терену и трудиће се да квар поправе у најкраћем могућем времену.

За најнужније потребе за пијаћом водом обезбеђене су ауто-цистерне.

Извињавамо се потрошачима из наведених насеља и молимо их за стрпљење и разумевање.

Отклоњен квар на Миљаковцу

Екипе ЈКП „Београдски водовод и канализација“ брзом интервенцијом отклониле су квар на водоводној мрежи у Улици Пере Велимировића.

У току је нормализација снабдевања водом потрошача у насељу Миљаковац.

Захваљујемо потрошачима на стрпљењу и разумевању.

Хитни радови на отклањању квара на Миљаковцу

Екипе ЈКП „Београдски водовод и канализација“ су на терену и раде на хитном отклањању квара на водоводној мрежи пречника 300 милиметара у Улици Пере Велимировића.

Без воде су потрошачи у насељу Миљаковац.

Квар ће бити отклоњен у најкраћем року, а за најнужније потребе за пијаћом водом обезбеђене су ауто-цистерне.

Извињавамо се потрошачима због неугодности и молимо за стрпљење и разумевање.

У Првомајској улици без воде због безбедности потрошача

У Првомајској улици у насељу Умка дошло је до квара на водоводној мрежи на месту на којем се излива канализација из фекалног канала.

У питању је нелегално испуштање канализације у канал који је предвиђен за одвођење атмосферских вода.

Испуштање канализације у овакву врсту канала је противзаконито, утиче на загађење животне средине и представља опасност по здравље људи и живог света.

Због оправдане сумње да је дошло до контаминације цевовода, ЈКП БВК је одмах прекинуло снабдевање потрошача водом, затворено је 150 метара цевовода, а станари 15 домаћинстава су обавештени о потенцијалној опасности.

О новонасталој ситуацији информисан је надлежни Градски завод за јавно здравље Београда.

До успостављања уредног снабдевања водом, на овој локацији ће бити постављен довољан број ауто-цистерни са пијаћом водом за најнужније потребе.

Здравље потрошача и сигурност снабдевања водом нам је на првом месту, зато молимо све потрошаче Првомајске улице за стрпљење и разумевање.

ЈКП „Београдски водовод и канализација“ ће започети хитну реконструкцију водоводне мреже у Првомајској улици у дужини од 150 метара са 15 прикључака.

Отклоњен квар на Макишу

Квар на електроинсталацијама који је данас око 15 часова изазвао нестанак електричне енергије на целом производном погону „Макиш“ и комплетну обуставу производње воде на овом највећем производном погону у Граду је ургентном интервенцијом екипа ЈКП „Београдски водовод и канализација“ брзо отклоњен. Постигнуто је да прекид рада фабрике „Макиш“ траје много краће, с обзиром на то о каквој се врсти дефекта радило.

Захваљујући правовременим и планираним припремама за топлотни талас и максималном залихом у резервоарском простору, највећи део потрошача није осетио поремећај у снабдевању водом.

Систем снабдевања града водом у овом тренутку је стабилан и не очекујемо редукције у водоснабдевању потрошача.

Хитно обавештење

Због велике хаварије на електроинсталацијама у фабрици воде „Макиш“ у наредном периоду може доћи до дисконтинуитета у снабдевању града водом.

Све расположиве екипе ЈКП „Београдски водовод и канализација“ су на лицу места и раде на хитном отклањању квара.

Молимо све суграђане да се суздрже од нерационалне потрошње и да воду користе само за основне потребе.

У Железнику вода може да се користи за све потребе

На основу анализа Градског завода за јавно здравље Београда , у улицама: Двадесетдеветог новембра, Свете Милутиновића и Нишкој у насељу Железник, вода из београдског водовода може да се користи за пиће, као и за све друге намене.

132 године модерног водовода у Београду

Водовод у Београду постоји скоро два миленијума. Изграђен је у првој половини првог века нове ере, а изградили су га Римљани. Извориште се налазило у Малом Мокром Лугу, испод садашњег резервоара Стојчино брдо. Tраса је ишла паралелно са Булеваром краља Александра (до Цветкове пијаце), а потом са Улицом Војислава Илића и Милешевском улицом, даље ка Пионирском парку до центра града. Овим водоводом је у град допремано од 0,24 до 7,40 литара у секунди, што је за тадашње потребе било довољно. Један део овог водовода био је у употреби до седамдесетих година XIX века.

Савремени водовод у Београду, који ми данас користимо, симболично је пуштен у рад на Петровдан, 12. јула 1892. године током свечансти одржане на платоу крај Теразијске чесме. Зато је празник светих апостола Петра и Павла узет за славу Водовода, а данас се обележава у сећање на саме почетке, као и на све генерације које су учествовале на његовој изградњи.

Након дугогодишњих припрема и истраживања, кренуло се са изградњом водовода према пројекту инжењера Оскара Смрекера из Мајнхајма коме су поверене израда пројекта и организација изградње водовода. Од како су изграђени први објекти система па све до данас, Београдски водовод је у непрекидној „трци“ са градом који се без застоја развија и шири и има потребе за новим количинама воде.

До 1962. године постројење на Белим водама је било једини снабдевач Београда водом, када почиње са радом погон на Бановом брду, затим на Бежанији. Производни погон Винча првобитно је био изграђен и намењен за снабдевање водом објеката на врху Авале.

Један од најзначајнијих догађаја у историји Београдског водовода представља изградња и пуштање у погон постројења за прераду речне воде у Макишу. Са радовима се отпочело 1981. године, а постројење Макиш 1 је пуштено у погон априла месеца 1987. године. Нова повећана потреба за водом, посебно изградња довода Макиш – Младеновац, условиле су почетак изградње друге фазе овог постројења. Ново, савремено постројење Макиш 2, грађено скоро читаву деценију, пуштено је у рад  у септембру 2014. године. Његовом изградњом је стабилизована и осигурана производња и снабдевање Београђана водом за предстојећи период.

У почетку су контролу квалита воде вршиле лабораторије Општине београдске: хемијска и бактериолошка. У мају 1930. године на Белим водама лабораторија Управе водовода започела је хемијске и бактериолошке анализе пречишћене пијаће воде, као и воде са изворишта. Служба санитарне контроле воде Београдског водовода формирана је 1966. године са задатком другостепене контроле воде и дезинфекције објеката водовода и водоводне мреже.

Данас је контрола квалитета воде у Београдском водоводу ригорозна и врши се на четири нивоа: у погонским лабораторијама, Служби санитарне контроле воде БВК, Градском заводу за јавно здравље Београд и Министарству здравља Републике Србије.

Реконструкција водоводне мреже у делу насеља Велика Моштаница
,

У уторак, 09.07.2024. године започети су радови на реконструкцији водоводне мреже у Улици Милована Миленковића, у чукаричком насељу Велика Моштаница.
Укупна дужина замене цевовода износи око 1900 метара.
Реконструкцијом је предвиђена замена постојећег азбестно-цементног цевовода пречника 150 и 100 милиметара новим дуктилним цевоводом пречника 150 милиметара.
На новој мрежи биће уграђена 2 шахта и 24 хидранта.
На новоположену мрежу биће прикључено 64 кућних прикључака.
Рок за завршетак радова је 200 данa, односно до краја јануара 2025. године.