Престанак рада црпне станице „Липовица“ услед екстремних температура и пада напона
,

У данима екстремног топлотног таласа, на читавом дистрибутивном систему београдског водовода детектују се повећане потрошње воде. ЈКП БВК се у овој временској непогоди сусреће са низом изазова и проблема, напрегнутошћу система, прегревањем опреме и просторија са електроопремом и уређајима, отежаним условима рада на терену, као и хроничним напором радника изложених директном сунцу при раду на терену.

Због екстремних спољних температура које непрекидно трају неколико дана, данас 14. августа од 8.50 часова дошло је до пада напона и престанка рада црпне станице „Липовица“, што је условило прекид у водоснабдевању становника рубних делова Општине Барајево. Екипе Електродистрибуције Београд су на терену и раде на хитном отклањању квара.

Ангажовањем свих изворишних, производних и дистрибутивних капацитета БВК настоји да oбeзбeди довољне количине пијаће воде за све потрошаче у Београду. Највећи изазов у овом периоду екстремне временске непогоде је допремање воде ка најудаљенијим потрошачима рубних делова града. Изузетно велика потрошња у овом тренутку онемогућава попуњавање неопходних резервоарских капацитета који су услов уредног снабдевања водом свих становника подједнако.

Просечна дневна потрошња јужног правца у већем делу године не прелази 200 литара у секунди, а сада бележимо потрошњу која прелази 700 литара у секунди.

Београдски водовод је у сарадњи са Градском чистоћом послао ауто-цистерне са пијаћом водом за најнужније потребе на све локације где постоје проблеми у водоснабдевању и то у насељима: Барајево, Гунцати, Лисовић, Бељина, Арнајево, Рожанци, Средњи крај и Велики Борак и оне ће бити постављене на локацијама до потпуне стабилизације система.

Због новонастале ситуације и проблема са водоснабдевањем на Општини Барајево, ЈКП „Београдски водовод и канализација“ је покренуо активности на пројектовању новог цевовода који ће омогућити већи проток и бољу снабдевеност водом грађана ове општине. Радови ће кренути током септембра 2024. године, а новим цевоводом ће бити обезбеђено уредно снабдевање потрошача водом током следећег лета.

Београдски водовод моли све потрошаче који живе на Општини Барајево за солидарно и савесно понашање током ове ванредне ситуације. Да би сви грађани имали довољно воде на својим славинама за основне животне потребе, потребно је да се у наредном периоду њихове комшије одрекну ненаменске потрошње воде, односно заливања пољопривредних површина и травњака, пуњења базена и свих других актисвности које подразумевају нерационално трошење великих количина воде.

У овој ванредној ситуацији ЈКП БВК настоји да максималним ангажовањем свих расположивих капацитета ублажи последице поремећаја у допремању довољне количине воде свим потршачима на општини Барајево.

Изазов у дистрибуцији воде у Општини Барајево

У данима екстремног топлотног таласа, на читавом дистрибутивном систему београдског водовода детектују се повећане потрошње воде.

Производња воде на свим производним погонима ЈКП БВК је стабилна и без већих проблема. Тренутно се производи преко 6.600 литара воде у секунди.

Највећи изазов у овом периоду екстремне временске непогоде је допремање воде ка најудаљенијим потрошачима рубних делова града.

Воде има довољно. Тренутна производња је довољна да подмири целокупне потребе милионског Београда.

ЈКП БВК се у овој временској непогоди сусреће са низом изазова и проблема, напрегнутошћу система, прегревањем опреме и просторија са електроопремом и уређајима, отежаним условима рада на терену, као и хроничним напором радника изложених директном сунцу при раду на терену.

Тренутно, једина тачка са делимичним проблемима у снабдевању водом у Београду су рубни делови Општине Барајево и они се огледају у немогућностима за допремањем довољне количине воде која је условљена изузетно великом потрошњом.

Просечна дневна потрошња јужног правца у већем делу године не прелази 200 литара по становнику на дан, а сада бележимо потрошњу која прелази 700 литара по становнику на дан.

Ни један систем није пројектован нити димензионисан да омогући дистрибуцију воде у таквим условима.

Ненаменска потрошња приликом које се вода за пиће користи за заливање пољопривредних површина, расхлађивање бетонских површина и пуњење базена угрозила је стабилност система снабдевања, довела до критичног смањења залиха у резервоарским просторима на територији Општине Барајево и довела у питање редовно снабдевање водом читаве Општине.

Напомињемо да је систем производње воде ЈКП БВК довољан да произведе и веће количине воде од тренутне производње, али да ни један систем не може да допреми довољне количине воде при овако екстремним потрошњама на рубним деловима града.

Узрок великог броја прекида у снабдевању водом на општини Барајево искључиво је прекомерна ненаменска потрошња.
У свим осталим деловима Београда нема већих проблема у водоснабдевању, осим у случајевима краткотрајних затварања због радова на отклањању кварова.
Тренутно имамо изузетно повећан број кварова на водоводној мрежи, а све расположиве екипе су непрекидно на терену.

Још једном апелујемо на потрошаче и молимо их за солидарност и савесност при коришћењу воде за пиће. Сваким несавесним коришћењем воде угрожава се систем и долазимо у ситуацију да поједини потрошачи остану без уредног водоснабдевања.

Молба Београђанима да рационално користе воду за пиће
,

С обзиром на то да се налазимо у периоду са изузетно високим дневним температурама ваздуха када је потреба за водом знатно повећана, апелујемо на све суграђане да савесним и одговорним понашањем, рационално и наменски користе воду из градског водовода. На тај начин биће омогућено да сви Београђани имaју дoвoљнo вoдe на славинама онда када им је најпотребнија, као и да се oчувa систeм снабдевања водом.

ЈКП „Београдски водовод и канализација“ је и ове године обавило све неопходне припремне радове како би спремно дочекало летњи период. У протеклим данима водоводни систем је био стабилан, а ангажовањем свих изворишних, производних и дистрибутивних капацитета oбeзбeђено је довољно пијаће воде за све потрошаче у Београду.

Подсећамо дa сe вoдa из систeмa градског вoдoвoдa првенствено користи зa пиће, припрeмање хрaнe, као и за oдржaвaњe личнe и хигијене дoмaћинствa.
Београдски водовод има разумевања за повећану потребу потрошача за водом током лета, али активности као што су: наводњавање пољопривредних и заливање зелених површина, пуњење индивидуалних резервоара, бунара и базена, поливање и хлађење плочника, тераса и дворишта, прање возила, злоупотреба хидраната, представљају ненаменску и нерационалну потрошњу воде за пиће.

 

 

У насељу Умка вода може да се користи за све потребе

На основу анализа Градског завода за јавно здравље Београда, у делу насеља Умка (у Првомајској улици), вода из београдског водовода може да се користи за пиће, као и за све друге намене.

Поправка квара на сајамском кеју код марине Ада

Квар на водоводној мрежи који је био узрок истицања воде у Булевару војводе Мишића број 16 код ресторана „Стенка“ (савски кеј – марина „Ада“) биће отклоњен у уторак, 06.08.2024. године у поподневним сатима.

Екипе ЈКП „Београдски водовод и канализација“ током протеклих седам дана, од како је пријављен квар, отклониле су велики број кварова на водоводној мрежи.

Ургентност отклањања кварова се одређује у односу на угрожавање грађана, материјална добра, јавне саобраћајнице, као и према процени броја потрошача који би имали сметње у снабдевању водом.

У овом случају, због хитних кварова који су угрожавали већи број потрошача, овај квар се отклања према процени и одговорности стручних служби ЈКП „Београдски водовод и канализација“.

Извињавамо се потрошачима и грађанима који су имали неугодности због одлагања отклањања квара из објективних разлога.