Нова водоводна мрежа у Трубаревој улици на општини Вождовац

Радови на реконструкцији водоводне мреже у Трубаревој улици на општини Вождовац почели су данас, 30.09.2024. године, а планиран рок за завршетак је почетак фебруара 2025. године.
Постојећи ливено гвоздени цевовод пречника 40 и 80 милиметара биће замењен новим дуктилним ливено гвозденим цевоводом пречника 150 милиметара, у дужини од 340 метара.
На реконструисану мрежу биће повезано 5 хидраната и 27 кућних прикључака.

Kosovska ulica rekonstrukcija-2023
Радови на замени цевовода у Улици Теодора Драјзера
, ,

У петак, 20.09.2024. године почели су радови на реконструкцији водоводне мреже у Улици Теодора Драјзера на општини Савски венац.
Реконструкцијом мреже планирана је замена водоводних цеви у укупној дужини од преко 2000 метара, при чему ће старе водоводне цеви бити замењене новим ливено гвозденим.

Промена режима рада линије јавног превоза током извођења радова

Током извођења радова на реконструкцији водоводне дистрибутивне мреже са пратећом инфраструктуром у улици Теодора Драјзера, ГО Савски венац, у делу од раскрснице са Улицом патријарха Павла до црпне станице Топчидер – фазе 2 и 3, у временском периоду од 25. 09. до 03. 11. 2024. године доћи ће до измена у раду линија јавног превоза.

Фаза 2 – радови се изводе од раскрснице Теодора Драјзера – Булевар патријарха Павла – Булевар војводе Путника – Булевар војводе Мишића до раскрснице са прилазним путем објектима Војске Србије, у периоду од 25. 09. до 24. 10. 2024. године, уз потпуну обуставу саобраћаја;

Фаза 3 – радови се изводе у Улици Теодора Драјзера у зони укрштаја са прилазним путем објектима Војске Србије, у периоду од 25. 10. до 03. 11. 2024. године, уз потпуну обуставу саобраћаја.

Током фазе 2 и фазе 3 доћи ће до промена у раду линија јавног превоза.

Информације о промени траса јавног превоза можете сазнати на линку:

https://www.bgprevoz.rs/linije/aktuelne-izmene/581

Рок за завршетак радова је средина априла 2025. године.

Радови на канализационој мрежи у Улици Ратка Митровића

Због хитне поправке квара на канализационој мрежи у Улици Ратка Митровића од броја 132 до броја 138 на општини Чукарица, од 18.09.2024. године ова улица биће затворена за саобраћај у делу од Јабланичке улице до Улице Ане Ахмaтове. Током извођења радова доћи ће до промена у раду линија јавног превоза. Информације о промени траса јавног превоза можете сазнати на линку https://www.bgprevoz.rs/linije/aktuelne-izmene/582 .
Радови ће бити завршени 22.09.2024. године.

Београђани пију воду проверено доброг квалитета
,

Контрола квалитета воде из београдског водоводног система

У Београдском водоводу велика пажња посвећује се контроли квалитета воде, због њеног значаја за здравље свих Београђана. Проверавање квалитета основне животне намирице за пиће, припремање хране и обављање основних хигијенских потреба људи велика је одговорност и обавеза коју свакодневно обавља и испуњава наше Предузеће. У Водоводу се од самих почетака будно прати квалитет воде, а за протеклих 130 година није забележена ни једна хидрична епидемија. Вода из београдског водоводног система је хигијенски исправна и здравствено безбедна и задовољава све услове Правилника о хигијенској исправности воде за пиће, који је усаглашен са  релевантним међународним стандардима.

Контрола квалитета воде за пиће у Београдском водоводу је вишестепена и веома ригорозна. Први степен контроле квалитета воде обавља се у погонским лабораторијама, непрекидно 24 сата, где се врше анализе основних физичко-хемијских и биолошких параметара. Други ниво контроле врши се у Служби санитарне контроле воде ЈКП БВК где се раде физичко-хемијска, микробиолошка и биолошка испитивања квалитета воде. Контролом су обухваћени узорци пијаће воде са свих производних погона, из резервоара београдског водоводног система и са славина потрошача, као и узорци сирове воде која долази на прераду. Узорци воде који долазе са производних погона се контролишу свакодневно, из резервоара једном недељно, а са славина потрошача анализира се око 100 узорака недељно, према одређеном плану. На подручју Београда дефинисали смо око 170 точећих места која се контролишу по два пута месечно. Редовна и систематска контрола воде за пиће врши се и на 186 јавних чесама које се водом снабдевају из београдског водоводног система, у периоду њиховог рада, од априла до октобра месеца.

Упоредо са контролом квалитета воде која се обавља у Београдском водоводу, трећи степен јавноздравствене контроле воде се обавља у Градском заводу за јавно здравље Београд. Поред тога, све етапе прераде, дистрибуције и квалитета воде за пиће су под сталним надзором надлежне санитарне инспекције Министарства здравља.

Стручне службе Београдског водовода задужене за квалитет воде одговорно поручују Београђанима да је наша чесмовача потпуно безбедна за пиће, има оптимални минерални састав и као таква погодна је за свакодневну употребу и све намене.

Обратите пажњу на лажно представљање

Напомињемо да су се Београдском водоводу обраћали суграђани који су пријавили да су уочене особе које се лажно представљају као радници нашег предузећа. Ове особе су се најављивале телефоном и суграђанима неовлашћено нудиле услугу провере квалитета воде на чесмама. По узимању узорака воде и помоћу хемијских средстава показивали су грађанима како је вода неисправна, а потом нудили разне уређаје за филтрацију воде који коштају више стотина евра.

Упозоравамо суграђане да такве особе не пуштају у своје станове и не ступају у контакт са њима. Такође, апелујемо на грађане да не наседају на овакве дезинформације, да не троше непотребно новац, јер је вода из Београдског водовода санитарно-хигијенски у потпуности исправна и није јој потребна додатна филтрација.

ЈКП „Београдски водовод и канализација“ одржава искључиво уличну мрежу и радници нашег предузећа не врше интервенције по становима. Узорковање воде се врши искључиво по пријави грађана и у договору са њима. Такође, радници нашег предузећа увек имају видно обележене службене униформе, легитимације и користе возила са знаком ЈКП БВК.

Одговор на недоумице грађана у вези са квалитетом пијаће воде

Неке грађане брине зашто је вода на славинама понекад беличаста и да ли то значи да у њој има више хлора. Грађани се такође питају и зашто је вода понекад замућена и жућкаста, а често имају дилему и о тврдоћи воде са чесме. У рекламама појединих произвођача кућне хемије можемо да чујемо да је вода из водовода тврда и да због тога грађани имају каменац у веш-машинама. После таквих изјава многи грађани се питају да ли је онда и добра за пиће и припремање хране.

Лако је утврдити праву истину о исправности воде и одгонетнути недоумице. Грађанима само треба појаснити неке појаве и процесе, а закључак на крају могу да донесу и сами.

Под „белом водом“ подразумева се вода у којој има ваздуха у виду мехурића. Мехурићи излазе из чаше воде за тридесетак секунди, тако да се вода потпуно избистри. Узрок појаве „беле воде“ могу да буду неисправне кућне инсталације, које усисавају ваздух. Заблуда је да беличаста боја воде долази од хлора. Присуство хлора се не може видети голим оком, већ само установити хемијском анализом.

Понекад се догоди да вода на славинама потрошача буде замућена. При свaкoм успoстaвљaњу снaбдeвaњa вoдoм зa пићe, нaкoн прeкидa дoлaзи дo прoлaзнe пojaвe бoje и мутнoћe. Oвa пojaвa је услoвљeнa нaглим прoдoрoм вoдe пoд притискoм у цeви (такозвани хидрaулички удaр) и пoкрeтaњeм тaлoгa у цeвимa, штo рeзултуje пoмeнутим прoмeнaмa изглeдa вoдe. Taлoг је пo свojoj прирoди oксид гвoжђa, бeз вeћeг здрaвствeнoг знaчaja. Oвa нeжeљeнa пojaвa сe прeвaзилaзи испирaњeм цeви, oднoснo oтвaрaњeм слaвинa и испуштaњeм вoдe у срeдњe jaкoм млaзу, свe дo трeнуткa кaдa вoдa дoбиje свoje уoбичajeнe кaрaктeристикe. Сличнa ситуaциja сe дeшaвa и кoд дужeг нeкoришћeњa вoдe. Вoдa кoja дужe стojи у цeвимa сe прeбojaвa oксидимa гвoжђa и дoбиja кaрaктeристичну жућкaсту бojу и пoстaje мутнa. И у oвoм случajу је нeoпхoднo испуштaњe вoдe, свe дoк вoдa нe пoприми свoje уoбичajeнe кaрaктeристикe. У неким случајевима, ако је то потребно, стручне службе Београдског водовода врше улично испирање водоводне мреже.

Када је у питању тврдоћа – вода у Београдском водоводу је умерено тврда. Тврдоћа воде указује на присуство минерала калцијума и магнезијума у води. Минерали којих има у води су неопходни за људски организам. До концентровања и таложења соли из воде, односно до појаве каменца, долази искључиво загревањем воде преко 70 степени.

Све претходно наведене чињенице указују на то да нема потребе за сумњом у квалитет и исправност воде за пиће из Београдског водовода. Поново наглашавамо да је вода за пиће из Београдског водовода хигијенски исправна и здравствено безбедна и да јој нису потребни додатни третмани.

Сви ресурси Предузећа су на распологању, а наши људи су свакодневно на 40 степени на терену на отвореном
,

В.д. директора ЈКП „Београдски водовод и канализација“ Радомир Вујадин, гостовао је 4. септембра 2024. године у Београдској хроници РТС-а. Овом приликом тема разговора је била дуг сушни период у Београду и Србији са високим температурама, којима се и даље не назире крај. В.д. директора ЈКП БВК је позвао грађане на солидарност када је у питању потрошња воде, апеловао је да рационално и наменски трошимо воду за пиће или је у противном нећемо имати довољно за све. Као важан податак нагласио је да је Београдски водовод прошле године успео да обезбеди додатних 700 литара воде у секунди откривањем и поправком скривених кварова на водоводној мрежи. Истакао је и да цена воде у Београду није реална и да не покрива све неопходне трошкове одржавања система за снабдевање водом.

Статистика потрошње и губитака

Једно домаћинство у стамбеној згради у Београду месечно потроши око 11 кубних метара воде, док потрошачи привреде, фабрике и трговине потроше скоро 54 кубна метра. Становници централних делова града дневно потроше између 130 и 150 литара воде, а потрошња се током лета повећа и до 20 одсто. Просечна дневна потрошња по становнику у приградским деловима Београда износи око 200 литара, док се у летњим месецима повећа и до 300 одсто. Годишњи губици у систему снабдевања водом износе 31 одсто. Процене су да се на нелегалну потрошњу односи око 10 одсто, а осталих 21 одсто на губитке на транспортним и дистрибутивним цевоводима.

Дужина примарних цевовода у Београду износи око 4.000 километара, а просечан век трајања им је око 50 година. „Практично, сваке године би требало да заменимо два одсто цевовода, што је око 80 километара. Београдски водовод, као ни други водоводи у Србији за то немају средстава“, истакао је приликом гостовања на РТС-у Вујадин и навео чињеницу да су у појединим водоводима у Србији, од укупне количине воде коју произведу, и до 50 одсто губици због нелегалне потрошње и дотрајалих цевовода.

„Вода може да истиче, на пример када пукне цев, а да не знамо док се не појави на површини. Прошле године смо успели да откријемо и поправимо три скривена квара. Годинама је постојао један квар на цевоводу испод Савског језера, где је истицало скоро 200 литара воде“, објаснио је в.д. директора Вујадин и истакао да је БВК прошле године успео на тај начин да обезбеди нових 700 литара воде у секунду, па Београд није осетио проблеме какве су имали други градови у окружењу.

„У Београдском водоводу велика средства одлазе на поправке кварова, а финанисарамо се искључиво из сопствених прихода од продаје испоручене воде и услуга одвођења вода“, изнео је у Београдској хроници Радомир Вујадин и додао „Цена воде није реална – 74,5 динара за 1.000 литара воде. Тензија је увек на крају године, када је потребно незнатно повећати цену, што не наилази на позитивну реакцију код потрошача“. Најавио је овом приликом да ће Београдски водовод тражити од Скупштине града да вода поскупи до краја године, како би обезбедили уредно снабдевање водом и следеће године. „Цена воде у Београду у односу на друге градове на лествици је на средини. Многи градови, од Суботице, Новог Сада, Неготина до Лознице, имају далеко скупљу воду“, предочио је гледаоцима в.д. директора ЈКП БВК.

„Потрошачи морају да буду солидарни и свесни да је у врелим данима потражња за водом еноромно увећана. Производимо довољно воде, потискујемо у дистрибутивни систем скоро 7.000 литара воде у секунди. Грађани не треба да троше воду нерационално, већ у складу са Одлуком о пречишћавању и дистрибуцуји воде“, обратио се потрошачима први човек Београдског водовода и додао да се БВК труди да свакодневно отклони све кварове на водоводној мрежи, којих је некада и до 150 на дневном нивоу.

„Сви ресурси Предузећа су на распологању, а наши људи су свакодневно на 40 степени на терену на отвореном“, објаснио је гледаоцима директор Радомир Вујадин.

 

Молба Београђанима да рационално користе воду за пиће
,

С обзиром на то да се налазимо у периоду са изузетно високим дневним температурама ваздуха када је потреба за водом знатно повећана, апелујемо на све суграђане да савесним и одговорним понашањем, рационално и наменски користе воду из градског водовода. На тај начин биће омогућено да сви Београђани имaју дoвoљнo вoдe на славинама онда када им је најпотребнија, као и да се oчувa систeм снабдевања водом.

Потрошња воде у Београду превазилази све до сада измерене вредности у овом периоду године. Овако велика потрошња угрожава целокупни систем снабдевања водом у престоници.

ЈКП „Београдски водовод и канализација“ је и ове године обавило све неопходне припремне радове како би спремно дочекало летњи период. У протеклим данима водоводни систем је био стабилан, а ангажовањем свих изворишних, производних и дистрибутивних капацитета oбeзбeђено је довољно пијаће воде за све потрошаче у Београду.

Подсећамо дa сe вoдa из систeмa градског вoдoвoдa првенствено користи зa пиће, припрeмање хрaнe, као и за oдржaвaњe личнe и хигијене дoмaћинствa.
Београдски водовод има разумевања за повећану потребу потрошача за водом током лета, али активности као што су: наводњавање пољопривредних и заливање зелених површина, пуњење индивидуалних резервоара, бунара и базена, поливање и хлађење плочника, тераса и дворишта, прање возила, злоупотреба хидраната, представљају ненаменску и нерационалну потрошњу воде за пиће.