Престанак рада црпне станице „Липовица“ услед екстремних температура и пада напона
,

У данима екстремног топлотног таласа, на читавом дистрибутивном систему београдског водовода детектују се повећане потрошње воде. ЈКП БВК се у овој временској непогоди сусреће са низом изазова и проблема, напрегнутошћу система, прегревањем опреме и просторија са електроопремом и уређајима, отежаним условима рада на терену, као и хроничним напором радника изложених директном сунцу при раду на терену.

Због екстремних спољних температура које непрекидно трају неколико дана, данас 14. августа од 8.50 часова дошло је до пада напона и престанка рада црпне станице „Липовица“, што је условило прекид у водоснабдевању становника рубних делова Општине Барајево. Екипе Електродистрибуције Београд су на терену и раде на хитном отклањању квара.

Ангажовањем свих изворишних, производних и дистрибутивних капацитета БВК настоји да oбeзбeди довољне количине пијаће воде за све потрошаче у Београду. Највећи изазов у овом периоду екстремне временске непогоде је допремање воде ка најудаљенијим потрошачима рубних делова града. Изузетно велика потрошња у овом тренутку онемогућава попуњавање неопходних резервоарских капацитета који су услов уредног снабдевања водом свих становника подједнако.

Просечна дневна потрошња јужног правца у већем делу године не прелази 200 литара у секунди, а сада бележимо потрошњу која прелази 700 литара у секунди.

Београдски водовод је у сарадњи са Градском чистоћом послао ауто-цистерне са пијаћом водом за најнужније потребе на све локације где постоје проблеми у водоснабдевању и то у насељима: Барајево, Гунцати, Лисовић, Бељина, Арнајево, Рожанци, Средњи крај и Велики Борак и оне ће бити постављене на локацијама до потпуне стабилизације система.

Због новонастале ситуације и проблема са водоснабдевањем на Општини Барајево, ЈКП „Београдски водовод и канализација“ је покренуо активности на пројектовању новог цевовода који ће омогућити већи проток и бољу снабдевеност водом грађана ове општине. Радови ће кренути током септембра 2024. године, а новим цевоводом ће бити обезбеђено уредно снабдевање потрошача водом током следећег лета.

Београдски водовод моли све потрошаче који живе на Општини Барајево за солидарно и савесно понашање током ове ванредне ситуације. Да би сви грађани имали довољно воде на својим славинама за основне животне потребе, потребно је да се у наредном периоду њихове комшије одрекну ненаменске потрошње воде, односно заливања пољопривредних површина и травњака, пуњења базена и свих других актисвности које подразумевају нерационално трошење великих количина воде.

У овој ванредној ситуацији ЈКП БВК настоји да максималним ангажовањем свих расположивих капацитета ублажи последице поремећаја у допремању довољне количине воде свим потршачима на општини Барајево.